Lépj Jézusodra! – A hit határai Martin Scorsese Némaság című filmjében

A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék és megtalálják mentorukat, Ferreirát (Liam Neeson), akiről az a hír járja, hogy kínzás hatására megtagadta hitét és a buddhista japánok szokásai szerint él.

A felfedezések korának hívják azt az időszakot, amikor az egymással versengő európai hatalmak – Spanyolország, Portugália, Anglia, Hollandia és mások – hajói eljutottak távoli, addig legfeljebb csak híresztelésekből ismert földrészekre és ott meg is vetették a lábukat. Az egyháznak kétségtelenül hangsúlyos szerep jutott a gyarmatosításokban. A kívülről érkező nyomásnak Japán igyekszik keményen ellenállni.
Az ifjú jezsuita, Sebastiao Rodrigues (Andrew Garfield, aki a Fegyvertelen katona című film főszereplője is) és társa, Francisco Garrpe (Adam Driver) a szamurájok kegyetlen világával találja szemben magát. Rodriguest megrendítik a látottak, háborgó lelke válaszokat keres. Miközben megpróbálja kideríteni, mi történt Ferreirával, olyan megpróbáltatásokban lesz része, amelyek sziklaszilárdnak vélt hitét is veszélybe sodorják.



A hatóság sokféleképpen üldözi az új hit terjesztőit és követőit: megfélemlítéssel, kínzással, keresztre feszítéssel. Sok pénzt adnak annak, aki elárulja a keresztyéneket. Aki megtapossa Jézus arcképét, azt elengedik. Az egyik misszionárius szerint ez csak formáság és így megmenthetik az életüket, ezért többen meg is teszik. Később a feszület leköpése a szabadulás feltétele. Többen végig kitartanak és vállalják a mártíriumot, de Rodrigues kegyetlen lelki tusák után arra az elhatározásra jut, hogy sokakat megmenthet a kínzásoktól és a szörnyűséges haláltól, ha megtagadja a keresztyén hitet a japánok előtt. Jézus maga is így cselekedne, véli. Mi a nagyobb bűn, megtagadni a hitünket vagy tétlennek maradni más emberek megölésekor?
A néző kavargó gondolatok és érzések között valami olyannak a résztvevője, amit eddig, ebben a formában nem élt át. Eszünkbe jut a mai keresztyénüldözés pokoli mérete és ereje, a kultúrák, világnézetek, vallások globális, véres egymásnak feszülése. Soha ennyi mártírja nem volt a történelemben hitünknek, mint manapság. Sokan keresik ma is a miértekre a válaszokat, és talán többen némának érzik Istent, aki mintha nem avatkozna bele a folyamatokba. Felmerül a nézőben a legkényelmetlenebb kérdés: mit tennék én ilyen helyzetben? És mit teszünk naponta, amikor kevésbé veszélyes helyzetekben, de megalkuszunk, eláruljuk Urunkat és az ő igéjét?
Scorsese újabb nagy filmje ez. A hit titkát és határait keresi alázattal, ítélkezés nélkül. Huszonnyolc éve készült erre a 74 éves rendező. A moziterem és a közönség átalakul, nagy csendben, kissé zavartan vonulunk ki, nem úgy, ahogyan érkeztünk.

evangelikus.hu, 2017. március 27.