Isten nem személyválogató

Roma-magyar konferencia

Naivitás az evangélikus egyháznak a cigánymisszióval foglalkozni, nincs ennek hagyománya, romák nem járnak templomainkba, hagyjuk ezt a reformátusokra és a katolikusokra – hangoztatta hetekkel ezelőtt egy lelkésztestvérünk.
Több szempontból is megkérdőjelezhető ez a gondolkodás.
Először is, hála Istennek, jó néhány gyülekezetünk befogadott már tagjai közé cigány testvéreket. Másodszor, nem lehetünk büszkék arra, hogy nem végeztük feléjük az elmúlt évszázadokban és évtizedekben a missziót, Jézus parancsa értelmében. Harmadszor, amennyiben a mai Istentől kapott lehetőségekkel sem élünk, súlyos következményekkel kell számolnunk már a közeli jövőben is. Számtalan községünkben kisebbségbe kerülnek a nem cigányok. Hazánkban megközelítően egy millió roma él. Ők szaporodnak, a magyarság fogy. Mindenki elemi érdeke, hogy tegyünk ezen a területen valamit. Úgy látom, hogy a legfontosabb feladat a cigányértelmiség képzése, hogy legyenek közülük orvosok, lelkészek, politikusok, tanárok, akik saját népüket szeretnék felemelni. Magyarországon már a legtöbb felekezetben szolgálnak roma származású papok, lelkészek.
Ha keveset is, de valamit tett a fent vázolt cél érdekében a soproni Evangélikus Vendégházban tartott első evangélikus roma–magyar konferencia. Az együttlétet az Evangélikus Missziói Központ szervezte július 27.–augusztus 1-ig. A mintegy negyven résztvevő az ország különböző pontjairól érkezett. Jöttek Pécsről, Sárszentlőrincről, Tápiószentmártonból és legtöbben Budapestről. Nagyszerű beszélgetést vezetett a romák és magyarok kapcsolatrendszeréről Ignácz János sárszentlőrinci tanár, beszámolót tartott a népfőiskolai és gyülekezeti munkáról Karlné Csepregi Erzsébet lelkész, verseket mondott Horváth Kálmán televíziós bemondó, előadást tartott Martin Luther Kingről Szeverényi János missziós lelkész. Több képzőművész is érkezett a konferenciára: készültek a szebbnél szebb festmények, alkotások. A szokásos táboros élmények gazdagították a jó hangulatú hetet: kirándulások, fürdőzés, szaunázás, népdaléneklés, grillezés, az éppen akkor Sopronban koncertező finn együttes koncertjének meghallgatása. Éreztük, tapasztaltuk, hogy Isten megáldott minket igével, látással, üzenettel, Ő ma is azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és megismerje az igazságot, az Ő drága Fiát, Jézust, aki egyedül adhat szabadulást bűnből, gyűlöletből, akitől megtanulhatjuk a szeretet útját.

Evangélikus Élet, 2004.