Gyurcsány-kormány és az evangélium

Igyekeztem nyitottan, előítélet mentesen hallgatni N. N.-el készült ma délutáni „168-órá”-s interjút.
Az elhangzottak nagy része imponáló volt. (Imádkozom is érte.)
Ott akadt meg kicsit bennem a szusz, amikor arról beszélt, hogy az általa elfogadott bibliai szociális/szocialista gondolat nincs ellentétben azzal, amit most a kormány tesz.
Járom az országot, ismerem a családok életét (van tapasztalatom a szociális szférában, de nem íróasztal mellől), 2-3 millió ember él elfogadhatatlanul nyomorúságos helyzetben. Itt a legsúlyosabb szavakat, példákat kellene sorolnom.
A milliárdosok kormánya már nem tudja követni ezt; amikor egy ilyen elvtárs/úr vacsorája árából él meg valaki egy hónapon át!
Körbetáncolom azt a milliárdost, aki baloldalinak meri nevezni magát. Ezek elődei nem táncoltak, hanem egyszerűen megkínozták, megölték vagy elüldözték koruk milliárdosait. Túl sok itt a kérdőjel.
Most akármit is beszélnek a távlati célokról, de azokat még jobban lenyomni, akiknek már szinte semmilyük nincs, gazemberség, népirtás.

Ezt nem ma mondom csupán. Még a Fidesz kormány idején tartottam előadást Debrecenben, amelyen jelen volt többek között sok más egyházi és világi vezető mellett Lévai Anikó is, az akkor miniszterelnök párja és emlékszem megránduló arcára, amikor arról beszéltem, hogy mai Tiborcként hozom sokak néma panaszát. Nem igazolható, ha ötven évet ledolgozott tanárnő (talán éppen valamely milliós bérecskét kereső paidagogosa volt) kutyáknak szánt csirkelábat vesz a hentesnél és nem tudja megvenni a gyógyszerét és hideg lakásban kucorog – mondtam. Érzékelhető a cselekvés, de az kevés.

Tudom, volt már ilyen a történelemben, sőt nehezebb idők is voltak, de az az ország, amely tehetne ilyen helyzetben, és nem cselekszik, bűnös.

Remélem félreértettem N. N.-t. Isten áldja, vezesse! Kívánom teljesedjen be Szent Lélekkel ebben a munkában is, mert azok Isten fiai. Ha az Örökkévaló vezeti, a világ őt is gyűlölni fogja.

Fraternet levelezés, július 29.