Kiárusítandó templomok

„Egyre több ingatlanát – paplakokat, templomokat, kápolnákat, gazdasági épületeket – kiárusítja a katolikus egyház Csehországban, mert a súlyos paphiány és a hívők folyamatosan csökkenő száma miatt elnéptelenedtek, és az egyháznak nincs pénze a fenntartásukra. Ceské Budejovice közetében például több mint 300 plébánia van, de csak 82-ben van pap. A Hradec Kralové-i egyhámegyében a csaknem 450 paplak egyharmadát, 150 épületet bocsátottak áruba. Az árakat a piac, a kereslet alapján fogják meghatározni, állítják az egyházi méltóságok. A prágai napilap szerint az egyházi ingatlanok olcsók, és aránylag  nagy az érdeklődés irántuk, különösen a gazdagabb cseh értelmiségiek és vállalkozók körében, akik különösen attraktív üdülőházakat, műtermeket, vendéglőket és üzleteket létesítenek az egykori paplakokban, templomokban. A szerencsésebb esetek közé tartozik, amikor a falusi templomot kulturális központtá alakították át, és mint a helyi hagyomány részét ápolják.”
(Magyar Hírlap 2006. 12. 21.)

A mi felekezeteink is itt tartanának, ha nem dugnák a fejüket a homokba. Ugyanis nagyobb részt állami pénzekből lehet csak épületeink egy részét fenntartani.
A kommunizmus, a nyugati szekularizáció és a konstantini korszak lezárulása következtében a mai helyzet mesterségessé és tarthatatlanná vált.
Nem az a tragédia, ha 1-1 templomból vagy parókiából étterem, üdülő lesz, hanem az, hogy tömegek élnek Isten nélkül. Előbb-utóbb válaszolnia kell egyházunknak is az épület vagy misszió kérdésére. Jobb lenne előbb.
Ennél persze összetettebb a probléma, de ez is egy vetület.

Fraternet levelezés, december 22.