Homoszexualitás és egyebek

Testvérek, ne készítsünk utólag sablonokat Jézusnak. Nála ilyenek nem voltak.
Akinek a Lélek egy szikrányi világosságot adott, tudja, miről van szó ebben a vitában is.
Engem nem hat meg a nyugati egyházak hosszú vitája. Van rá idejük, pénzük, repülővel utazgatni, légkondicionált, svéd asztalos helyeken konferenciázgatni; ami átmegy időnként teológiai, intellektuális önkielégítésbe. Mindezt híveik pénzén. Egy haldokló, impotens „kultúra"
végvonaglása ez.
A macskáknak mindig bedobnak egy gombolyagot, hogy miközben önfeledten játszanak vele, addig az egerek kitakarítják a kamrát. Ez van.

Nincs helye evangélikus (evangéliumról elnevezett) egyház heti lapjában (EvÉlet 2007.07.22) ilyen mondatoknak: „A keresztyénség nem arról szól, hogy ki, mit csinál a farkával...” Az egész cikk egy bajban lévő ember vergődése.
Ebben a formában nem ide való, mert teli van csúsztatással, hazugsággal, az Isten gyalázásával, a hit leköpésével.
Szerettem volna ezt a számot kivinni kárpátaljai testvéreknek, mert ők is szerepelnek az újságban, de goromba bűncselekmény lett volna részemről.

Nincs helye országos evangélikus találkozón olyan színdarabnak, melyben 90 százalékban a bűnt (pl. két férfiszínész perceken át közösülést imitált, kísérőhangokkal, nyikorgással...) mutatják be érzékletesen, kreatívan és a végére odabiggyesztik sápadtan az evangéliumot. Mindezt fiataloknak, gyerekeknek, nyitott szívű gyülekezeti tagoknak tálalva „táplálékul".

Mi jöhet még? Pedofilok, kleptomániások és más célt tévesztettek belső monológjai, színdarabjai, magamutogatásai, bemutatói a „szószéken"? Ugyanis a paksi színpad és az Evangélikus Élet az Ige szószékei. Jézus nem a bűnről tartott előadásokat, hanem a megváltást hozta ajándékul. Nem adta át a „mikrofont” a paráznáknak, csalóknak, besúgóknak, hogy ők töltsék ki a helyet és az időt perverz életük bemutatásával. Az ún. bizonyságtételek egy része is beteges magamutogatás, nosztalgikus kéjelgés.

Lényegében két irányzat létezik: vannak, akik ragaszkodnak az Élet beszédéhez, mások azt relativizálják. Minkét csoporton belül széles a skála, a szélső törvényeskedőtől a gyalázkodókig.
Az Ige kőszálként ma is megáll! Álljon el a hamisságtól mindenki, aki az Úr nevét vallja.
Ahol ébredés van a világban, nem a bűnt magyarázgatják. Ezek a jelenségek (a bűn és annak fényezése, megteologizálása) itt a mi gyönyörű szabad nyugati világunkban hullafoltok.

Fraternet levelezés, július 24.