Őszi depresszió

A szép, napfényes szeptember után megérkezett – szinte egy nap alatt – az ősz. Lehűlt a levegő, borús, esős, szeles napok köszöntöttek ránk. Lehet az ősz szépségét dicsérni, de mégis az egész folyamatban van valami szomorú. Az élettel teli, zöld levelek elszíneződnek, lehullanak, nem lehet már szabadon, lenge öltözékben kint tartózkodni a természetben, a tavak, folyók fürdésre alkalmatlanok. Beburkolózunk a kabátunkba és sietünk a meleg lakásba. Lelkileg, idegileg érzékenyebb embertársaink nehezen viselik ezt az állapotot. Vannak, akik – ahogy mondani szokták – depresszióba esnek. Erre az állapotra a levertség, nyomott hangulat, búskomorság a jellemző. A depresszió lassan népbetegségnek számít hazánkban. Mi ennek az oka? Összetett, bonyolult kérdés ez, hiszen az átmeneti rossz hangulattól a mániás, klinikai állapotig hosszú a skála.

Rövid kis jegyzetünkben három tanácsot adunk e nehézséggel küszködőknek:

1. Fogadd el és szeresd magadat!
2. Ne forogj magad körül, mert becsavarodsz!
3. Legyen hívatásod és küldetésed!

Kicsit bővebben:

1. Fogadd el és szeresd magadat!

Keresztyén közösségekben inkább csak arról hallhatunk, hogy tagadjuk meg magunkat, másokért éljünk. Ez szépen hangzik, és igaz is, de a Bibliában azt is olvassuk, hogy szeresd felebarátodat, mint magadat. Tehát magunkat is el kell fogadni, gyengeségeivel, de erényeivel együtt. Aki elnyomja, esetleg megveti saját énjét, igazán másoknak sem tud mit adni. Minden ténykedése robottá, rabszolgamunkává válhat.

2. Ne forogj magad körül, mert könnyen becsavarodsz!

A legtöbb depressziósnak egyetlen témája van, saját személye: reggel, délben, este, éjjel, egész nap. Mindent, magához viszonyít. Mindamellett, hogy sokaknak nincs egészséges önbecsülésük, mégis magukkal vannak elfoglalva és felettébb nagy az önsajnálatuk. Ebből a kényszeres forgásból van kitörés. Teremtő, szabadító Istenünk az erőtlent és magatehetetlent is meggyógyíthatja. Bármily kicsi is a hit és az erő, engedni kell a megtérésre hívó szónak. Le kell tenni terheinket, fájdalmainkat, bűneinket Krisztus keresztjénél. Nincs más megoldás. Ahogy Gyökössy Bandi bácsi mondta, kiborulás helyett leborulás

3. Legyen hivatásod és küldetésed!

Isten mindenkinek ad valamilyen feladatot. Csak a gyakorlati szeretet átélésében tisztulunk meg az önsajnálattól és találunk rá életünk maradandó céljára, ami az Isten és ember szeretete, tisztelete és szolgálata.

Kossuth rádió, 2004. szeptember 27.