Szolgálatunkról

Több mint egy esztendeje már, hogy minden evangélikus műsorban elhangzik egy jegyzet az Evangélikus Missziói Központ szerkesztésében. Most a Missziói Központ szolgálatát mutatjuk be.

Budapest XVI. kerületében, Cinkotán, nyolc évvel ezelőtt épült a korábbi evangélikus iskola helyén központunk. Itt kapott helyet az Evangélikus Rádiómisszió is. Stúdiónkban készítjük hetente műsorainkat. Kilenc hazai rádió kéri, igényli szolgálatunkat. Két budapesti regionális rádióban – a Civil Rádióban és a Rádió C-ben, a cigányrádióban – élő, beszélgetős műsoraink is vannak. Stúdiónkban készülnek missziós, lelkigondozói kazetták, CD-ék is. Jelenleg gyászolóknak készítünk vigasztaló, útmutató anyagot Czipott Géza és Nyakó Juli előadóművészek tolmácsolásában, és szerkesztünk egy másik – szerintem sokaknak örömöt okozó – válogatást Reményik Sándor verseiből. Itt az előadó Horváth Kálmán roma-származású barátom lesz, aki televíziós bemondó.

Nálunk kapott helyet a már jól ismert képes, Missziós Magazin szerkesztősége is.
Jó kapcsolataink vannak a határon túl élő magyar testvéreinkkel is Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján és a Vajdaságban.
Új kezdeményezésünk missziós szórólapok kiadása, mintegy húsz témában. Segítséget szeretnénk nyújtani a betegségben, depresszióban, alkoholizmusban szenvedőknek, kábítószerfüggőknek és homoszexuálisoknak. A témák között szerepel még a tudomány és a hit kapcsolata, a szekta-kérdés, házasság, ifjúság, a gyász, a Biblia hitelessége és más, életünket és hitünket érintő területek. A tavasz folyamán elküldjük a teljes kollekciót gyülekezeteinknek, intézményeinknek és minden érdeklődőnek.

Itt említem meg, hogy az eddig működő missziós munkaágak, mint a kórházi lelkigondozás, börtönmisszió, női misszió, repülőtéri szolgálat, külmisszió és a médiamunka mellett próbáljuk elindítani, ill. felerősíteni a romák felé való szolgálatunkat, a férfiak segítését, a népfőiskolai munkát és az apológiát, hitünk, tanításunk tisztaságának védelmét.
Minden nyáron tartunk missziós konferenciát Piliscsabán, melyen találkozhatnak a különböző munkaterületeken, ill. gyülekezetekben szolgáló testvéreink, barátaink.
Idén nyáron másodszor rendezzük meg a roma-magyar konferenciát, most Sárszentlőrincen, ahol példaértékű a két közösség együttélése.

Mindezek mellett igen sok gyülekezet, közösség hív minket igehirdetésre, evangélizációs szolgálatra, előadásra.
Fontosnak tartjuk és munkáljuk a felekezetek közötti kapcsolatokat és a közös szolgálat erősítését.
Szeretnénk Isten iránti elkötelezettséggel és egyházunk, népünk, hazánk felé való szeretettel végezni szolgálatunkat.
Örömmel veszünk minden kérdést, megkeresést.
(Az Evangélikus Missziói Központ levelezési címe: 1656 Budapest, Pf. 22)

Kossuth rádió, 2005. február 28.