Új kezdet az új évben

„Ötvenezer dollárért klónoztathatja kedvenc macskáját, néhány héten belül szállítjuk is a reprodukált egyedet” – hirdeti egy klinika az Egyesült Államokban. Több szempontból is elgondolkodtató ez a hír.
Most csak arra figyeljünk, hogy a klónozást hirdető tudósok anyagilag óriásit kaszálnak, arra az emberi vágyra építve, hogy ne kelljen valamitől, valakitől véglegesen búcsúzni. Újra kezdheti kapcsolatát házi cicájával. Nagy becsapás ez, mivel a kísérletek azt bizonyítják, hogy a klónozott egyedek genetikai hasonlóságuk ellenére, mégis más természetűek elődjüknél.

Új esztendőt kezdhetünk. Ilyenkor sokakat foglalkoztat az új kezdet esélye és lehetősége. Lehet-e újat kezdeni személyes életünkben, kapcsolatainkban. Nem lehet, nem tudunk mindig újat kezdeni. Hiszen vannak megismételhetetlen események, alkalmak, és az emberek is pótolhatatlanok, mert senkivel össze nem keverhető egyéniségek. Bonhoeffer, német evangélikus lelkész, aki a hitleri koncentrációs táborban lett mártírrá, azt írta, hogy "Isten nem pótolja jelenlétével elhunyt szerettünket, hanem erőt ad az űr elviselésére".

Igenis, az ember senkivel sem pótolható, nem sokszorosítható modern korunk mindent előállítani akaró laboratóriumaiban. Nem lehet mindent megvásárolni. A szökőár okozta tragédiát átélt ázsiai országokban újra építik a szállodákat, kicsit beljebb a tengertől, de az elhunytakat nem adhatják vissza szeretteiknek.

Keresztyén hitünk és tapasztalatunk szerint nem tudunk mindig, mindent újrakezdeni. De újjászületni, Isten teremtő erejétől újonnan születni lehet, sőt, Jézus tanítása szerint kell, szükséges! Az újonnan születés nem a régi foltozgatása, nem hibáink kikozmetikázása, nem pezsgős újévi fogadalom, amit reggelre elfelejtünk, hanem az élő Isten cselekvése törékeny, esendő életünkben. Az újonnan születéskor megkapjuk az elvesztett isteni életet, hasonlatosságot, és valóban tiszta, hófehér lappal folytathatjuk életünket, mert átéltük a bűnbocsánatot és a szabadulást. Jézus Krisztus kereszten hozott áldozatáért új életben járhatunk. Isten munkája ott kezdődik életünkben, amikor lehetőségeink végére érünk.

Boldogan, meggyőződéssel hirdetem, hogy van szabadulás a szenvedélybetegségekből akkor is, ha egészségünk részben megromlott, és már sok pénz áldoztunk e gyilkos oltáron. Hirdetem, hogy élhetünk az örök élet tudatával és reménységével akkor is, ha többen elhunytak barátaink, családtagjaink közül. Hirdetem, hogy Isten szívesen ad bűnbocsánatot, szabadulást, új életet, ha sok kárt és fájdalmat okoztunk már bűneikkel, gonoszságainkkal környezetünknek és magunknak.

Ebben a hitben és reménységben kívánok minden rádióhallgató testvéremnek új kezdetet, új életet az új évben!

Kossuth Rádió, 2005. január 3.