Ökumenikus imahét

Ezen a héten világszerte minden este közösen imádkoznak a különböző felekezetű keresztyének az egységért és a békességért. Nem az a fontos, hogy imádkozzunk, hanem az, hogy helyesen, Isten akarata, tetszése szerint, Lélekben és igazságban tegyük azt.

Egy imádság járja az elmúlt napokban a világhálót, az internetet. Az Egyesült Államokból származik. Felkérték Joe Wright minisztert, hogy nyissa meg Kansas Állam Szenátusának ülését. A szokásos általánosságok helyett az alábbi ima hangzott el:

„Mennyei Atyánk!
Eléd járulunk ma, hogy bocsánatodért könyörögjünk és vezetésedet, iránymutatásodat kérjük.
Tudjuk, hogy a Te Igéd ezt mondja: «Jaj azoknak, akik a gonoszt jónak mondják», mi mégis ezt tesszük. Elvesztettük lelki egyensúlyunkat és felcseréltük az értékeket.
Megvalljuk most, hogy nevetség tárgyává tettük a Te Igéd abszolút igazságát, és ezt nevezzük pluralizmusnak. Kizsákmányoljuk a szegényt és azt nyereségnek nevezzük. A lustaságot, tétlenséget élvezzük, és azt nevezzük jólétnek. Megöljük a magzatot, és azt nevezzük a választás szabadságának. Elhagytuk gyermekeink szeretetteljes fegyelmezését, és azt nevezzük önértékelésnek. Visszaélünk hatalmunkkal, és azt nevezzük politikának. Elvesszük szomszédaink javait, és azt nevezzük ambíciónak. Káromkodással és pornográfiával szennyezzük a levegőt, és azt nevezzük szabad önkifejezésnek. Elértéktelenítettük nagyapáink hagyományos értékeit, és azt nevezzük felvilágosodásnak.
Vizsgálj meg minket, ó Urunk, és ismerd meg szívünket! Tisztíts meg minket minden bűnünktől és szabadíts meg. Mindezeket kérjük a Te Fiad, az élő Megváltó, Jézus Krisztus nevében.”

Eddig az imádság. A válaszra nem kellett várni. Több törvényhozó tiltakozásképpen elhagyta a termet, de a pozitív hatás ennél jóval nagyobb volt.

Szép, hogy imádkozunk mi is Magyarországon az egyházakért, a világért, de tudjuk meg, hogy csak az őszinte, megtérő imának van értelme. A hamis, magunk körül forgó imádság legfeljebb a plafonig jut el. Jézus azt mondja: „aki hozzám jön, semmiképpen ki nem vetem és jöjjetek énhozzám, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugosztlak titeket”.

Tartsunk igaz bűnbánatot, térjünk meg teremtő és megváltó Istenünkhöz. Adjunk dicsőséget neki, hogy békesség legyen szívünkben és az emberek között.

Kossuth Rádió, 2004. január 19.